Vermoeid of burn-out na de zomervakantie, je bent zeker niet de enige

  

8 Basis ingrediënten om je accu te herladen

Vakantieritme

Voor de meesten van ons is de vakantieperiode weer ten einde. De vakantie was fijn, maar het is toch ook weer leuk om te gaan werken en weer terug te gaan naar school. Je ontmoet weer mensen, krijgt waardering en gaat weer uitdagingen aan. De eerste dagen na de vakantie is het nog even wennen, maar voor je het in de gaten hebt is het vakantieritme weer vervangen door de vertrouwde werkroutines. Je merkt weer dat het werk je stimuleert en kan enthousiasmeren.

Maar…als je batterij niet voldoende is opgeladen

Bij sommigen lijkt de energie na de vakantie helemaal niet terug te komen. Ze hebben de vakantie als te kort ervaren om weer helemaal opgeladen aan de slag te kunnen. Vanaf de eerste dag na de vakantie moeten ze zich weer naar het werk slepen. Niks geen vernieuwde energie. De accu blijkt nog net zo leeg te zijn als voor de vakantie of mogelijk nog leger. Bij hen zijn de signalen duidelijk merkbaar op zowel fysiek als mentaal vlak. Er kunnen dan zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan, zoals hoofdpijn, een somber gevoel, extreme vermoeidheid en prikkelbaarheid. Nog langer negeren zal niet meer lukken. Doelgerichte actie is geboden.

Helaas is de vakantie veel te kort om te herstellen van al die maanden disbalans en val je uit met bijvoorbeeld een burn-out of andere lichamelijke klachten als je niet zorgt dat je goed opgeladen wordt.

Niet zwak, maar juist bewustwording van jouw accu

Herken je je in dit verhaal? Dat is niet erg of zwak, maar juist een goede bewustwording. Tijd voor zorg voor jezelf. Net zoals je telefoon moet opladen en je auto regelmatig een APK krijgt ben jij nu aan de beurt. En dat is wellicht een beetje raar, want vaak zijn de mensen die ‘op raken’ voor de buitenwereld, sterke, doelgerichte en verantwoordelijkheid nemende mensen die niet zo snel toegeven aan spanning en dan plots door de ‘energie lekkages’ overvallen worden. Als de chronische stress zich tegen je keert, merk je dat aan van alles. Lichamelijk voel je snel de vermoeidheid, je ambities verdwijnen en je vermogen om overzicht te houden is sterk verminderd. Alles wordt een last.

Tijd wordt je beste vriend

Wees je bewust dat de accu natuurlijk niet in 1 keer is opgeladen, net zoals die ook niet ineens is leeggelopen. De tijd nemen om weer vitaal en werkfit te worden is een belangrijke voorwaarde voor het volledig herstel.

8 Basis ingrediënten om je accu te herladen

 • Accepteer

De eerste stap wanneer je opgebrand bent, is misschien wel de moeilijkste: accepteer dat het te veel is

 • Neem gas terug

Kijk naar hoe je herstelmomenten kan inbouwen in je werk en in je prive leven. Op je werk is het van belang om belemmerende taakeisen weg te nemen, steun te zoeken en privé is het nodig om sociale steun te ontvangen.

 • Zorg voor structuur

Zorg de eerste periode voor regelmaat: ga op vaste tijden slapen en sta op een vaste tijd op. Douche, kleed je aan en probeer op regelmatige tijden gezond te eten. En ga iedere dag naar buiten. Door structuur aan te brengen in je dag voorkom je dat je (te) veel gaat slapen en lusteloos op de bank gaat hangen. Het zal je helpen bij het herstel. 

 • Doorbreek je patronen

Jij bent de enige die kan veranderen hoe jij met jezelf wilt omgaan. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dus verander je koers en ga leven vanuit je waarden dan zul je meer energie ontvangen.

 • Weet: wat geeft jou energie en wat neemt bij jou je energie

Heb inzicht in je accu. Schrijf in 2 kolommen op wat energie van je vraagt en wat juist energie geeft. Maak dit zo concreet mogelijk. Kijk vervolgens of je de dingen in de kolom die energie van je vragen, kunt aanpassen. En zorg ervoor dat wat jou energie geeft, ook veelvuldig in je leven aanwezig is. Er zullen altijd activiteiten in je leven zijn die meer energie kosten dan geven. Maar als deze in balans zijn met de energiegevers, dan kun je dit zeker aan en ben je minder kwetsbaar voor ongezonde stress. 

 • Leer je grenzen kennen

Weet wat jouw grens is. Wanneer is het voor jou te veel? Gevoelens van boosheid, irritatie en verdriet kunnen een signaal zijn dat je grens is overschreden. Wees je bewust van deze gevoelens. En sta stil bij aan wat er aan deze gevoelens vooraf ging. Hou een dagboek bij en krijg in kaart wat jouw grenzen zijn.

 • Wees lief voor jezelf en zeg vaker ‘JA’ tegen jezelf

Juist als je wilt opladen is het nodig om activiteiten te doen die jij fijn vindt. Of dat nou yoga of wandelen of niks doen is, het gaat erom dat jij voor jezelf kiest en niet voor de ander. Jij moet eerst opladen, want zeg nou zelf een lege telefoon werkt ook niet. Dus eerst voor jezelf zorgen en dan kun je er pas voor de ander zijn.

 • Herstel en probeer te ontspannen

Ontdek wat voor jou werkt. Voor de 1 is dat een massage voor de ander is dat zitten bij de zee. Wat helpt jou om uit de stress te komen en af te dalen in jouw lichaam. Yin Yoga wordt over het algemeen als zeer prettig ervaren als men wil ontspannen en de signalen van het lichaam wil leren herkennen.

Gun jezelf een ACT coach

Lukt het je niet alleen en wil je graag meer inzicht in jezelf en leven vanuit je waarden? Wil jij meer bevlogenheid ervaren? Gun jezelf dan een Acceptatie en Commitment Training programma van VitamineAandacht.

Bij VitamineAandacht is Maaike de Haan de ACT coach & trainer.

 

VitamineAandacht heeft verschillende ACT trajecten

 • Individueel ACT coaching
 • Team workshop Veerkracht
 • Integraal Burnout programma gericht op fysieke, mentale veerkracht en sociaal welbevinden
 • Re-integratie 1espoor
 • Werkfit worden
 • Loopbaancoaching middels ACT

Je wilt uit de neerwaartse spiraal van stress, moeheid en angst?

Zet de eerste stap richting herstel & wordt de beste versie van jezelf!

Wat krijg je?

 Je krijgt inzicht in je waarden en je gaat oefenen met mindfulness (aandachtsoefeningen). In een ACT traject ga je aan de slag met de volgende thema’s:

 • Toelaten wat je voelt: Ruimte maken voor vervelende ervaringen.
 • Losmaken uit je gedachtes: Afstand nemen van je gedachten.
 • Observator positie innemen: Flexibel omgaan met je zelf(beeld).
 • Met je aandacht erbij zijn: Aandacht voor het Hier en Nu.
 • Een heldere koers houden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.
 • Waarde gerichte acties ondernemen: Investeren in je waarden.

 

ACT Methode

 

Minder stress

 

Meer betekenis

 

ACT is een relatief nieuwe & bewezen methode uit de gedragspsychologie en helpt je je Veerkracht te vergroten

 

Des te meer mentale fitheid, hoe beter je kunt omgaan met stress, werkdruk en onvermijdelijke tegenslagen

 

Vergroot je Veerkracht middels ACT toe te passen in je leven en je zult de dingen doen die écht belangrijk voor je zijn